Over mij

Mijn naam is Dorothea Waalder.IMG_4252
Ik ben gediplomeerd Hulpverlener, Yogadocent, Tekentaaldocent en Tekentherapeut. Op dit moment ben ik naast de werkzaamheden in mijn praktijk ook werkzaam als persoonlijk begeleidster bij ’s Heerenloo en specialistisch ondersteuner bij Zozijn

 

Na 6 jaar werkzaam geweest te zijn in de hulpverlening was ik (rond 1980) op zoek naar een andere manier van werken. Op dat moment kwam ik in contact met de yoga en ontdekte ik dat Yoga een goede vakdiscipline is om de relatie tussen je geest en lichaam te herstellen. Hierdoor kreeg ik mijn mogelijkheden bewuster en ontdekte ik kwaliteiten bij mijzelf die ik nooit eerder gekend had. Ik besloot daarom in 1983 te starten met een tweejarige Yogaopleiding om de Yoga tot in detail te leren kennen en te leren hoe je dit aan andere mensen door kunt geven. Vervolgens ben ik in 1986 bij Rita Beintema begonnen met de specialisatie zwangerschapsyoga. Door Rita’s werkwijze werd ik opnieuw en vanuit een andere invalshoek, geboeid door de Yoga. Dat maakte in mij los dat ik me verder wilde verdiepen. Daarvoor ben ik verder gaan studeren bij de Samsara Yogaopleidingen. Door Rita’s inspirerende manier van lesgeven kwam alles los. Ik vond dat ik voldoende kennis in huis had en vervolgens heb ik “de stoute schoenen” aangetrokken om mijn eigen praktijk te starten. Om het therapeutisch effect van de Yoga te versterken, heb ik hierna nog een specialisme gevolgd wat bestond uit 3 gedeeltes:

 1. Rug-, nek-, bekken- en schouderklachten
 2. Hartklachten
 3. Neurologische ziektebeelden (bijvoorbeeld MS), psychiatrische ziektebeelden en chronische aandoeningen (bijvoorbeeld reuma).

Met dit specialisme heb ik gewerkt als:

 • Yogadocent bij Siza dorpgroep, waar ik 7 jaar het Yogaprogramma heb verzorgd op een activiteitencentrum voor mensen met niet aangeboren hersenletsel (NAH) en aandoeningen in het zenuwstelsel.
 • Yogadocent bij “Oldekotte” TBS kliniek voor forensische psychiatrie.

Om de yogalessen in een juiste werksfeer te brengen heb ik in 1998 de huurruimtes verlaten en is er een eigen praktijkruimte gebouwd met de naam “ De Lotus”.

Doordat ik moeder werd van twee dochters, kwam ik tot de ontdekking wat Yoga voor kinderen kan doen. Ik wilde dit verder uitdiepen en heb daarvoor de kinderyoga-opleiding gevolgd bij Govindhama. Daarmee kwam een nieuwe dimensie tevoorschijn: “Tekenen met en voor kinderen” als uitbreiding op de kinderyoga.
Deze nieuwe discipline vroeg weer nieuwe kennis en inzichten. Om hierin te voorzien heb ik de 5-jarige opleiding Tekentherapie gevolgd bij het instituut “Klank en Vorm” van Lisa Borstlap, met aansluitend de kinderspecialisatie.
Bij dit instituut ben ik afgestudeerd als Tekentaaldocent en Tekentherapeut.
Daarmee werd “De Lotus-praktijk” verrijkt met de Tekentaal en kwam ook het verband tot stand tussen Yoga en Tekenen.
En zo ontstond een nieuwe werkwijze, de Cre-ga. In de Cre-ga methode worden de elementen van de Yoga en de Tekentaal samengevoegd. Daarmee wordt een nog krachtiger methode gevonden om de eigen potenties te ontdekken en tot ontwikkeling te brengen.
Voor de yoga volg ik na- en bijscholingen bij verschillende yogaopleidingen die aangesloten zijn bij de Vereniging voor Yogaleerkrachten Nederland.
Als RBCZ geregistreerd therapeut ben ik verplicht om ieder jaar verschillende bij- en nascholingen te volgen.
Deze jaarlijkse nascholingen worden georganiseerd vanuit de beroepsvereniging de Vereniging van Tekentaal en PSBK. Deze registratie zorgt ervoor dat Tekentherapie deels vergoed kan worden vanuit de aanvullende zorgverzekering. Om deze vergoeding en de kwaliteit te waarborgen heb ik een jaaropleiding psychosociaal gedaan bij Con Amore.
De SCAG staat voor Stichting Complementaire en Alternatieve Gezondheidszorg, een gespecialiseerde geschilleninstantie voor de Complementaire en Alternatieve Zorg.

 

 

Zowel vanuit de yoga en tekentaal heb ik mij verder gediplomeerd en gecertificeerd als:

 • Kringspieroefendocent
 • Mandaladocent
 • Numerologiedocent
 • Kleuroscoopdocent

Bij Henk Fransen (als arts gespecialiseerd in het zelf genezend vermogen van het lichaam) heb ik de volgende trainingen gevolgd:

 • Zelf genezend vermogen
 • Waarvoor ben ik in de wieg gelegd
 • Verhoog je trilling

Hopelijk heeft u een goed beeld gekregen van wat ik te bieden heb in mijn praktijk.
U heeft kunnen lezen dat Yoga, Tekentherapie en Cre-ga gebaseerd zijn op zeer degelijke opleidingen. Daarnaast heb ik in de loop der jaren heel wat ervaring op gedaan. De kans is dan ook groot dat ik iets voor u kan betekenen. Voel je vrij om in contact te gaan als u een vraag heeft.

Yoga/Tekentaalpraktijk “De Lotus” is een eenvrouwspraktijk, wat betekent dat ik niet 24 uur beschikbaar ben.
Ik ben goed bereikbaar via deze website, mail en mobiele telefoon.
Iedere dag worden de contactaanvragen via de website, de mail en de telefoon gecheckt, de vragen beantwoord en afspraken gemaakt.

 

Zakelijke gegevens:

AGB code
RBCZ licentie
SCAG licentie
Kamer van Koophandel (0920176)
PSBK (Psychosociaal basis kennis)
Meldcode Huiselijk Geweld

 

Met vriendelijke groet,
Dorothea Waalder

Prijzenlijst
Yoga:€38,- per maand (vier lessen), via Zoom €40,- per maand
Zwangerschapsyoga:€38,- p.m. (vier lessen).
Kinderyoga:€100,- per kwartaal.
Mandala:Afhankelijk van de afspraak word de prijs bepaald.
Tekentherapie:€75,- per uur (inclusief materiaal). Dit kan vergoed worden door uw verzekeraar
Cre-ga:€75,- per maand (2 bijeenkomsten van 2 uur inclusief materiaal).
Numerologie:€60,- per consult.
Kleurocopie:€60,- per consult.