Het woord YOGA is een samenvoeging van de woorden YO en Ga en komt uit het Sanskriet. De betekenis is verbinden. YO staat voor God en Ga voor geboorte. Zo kun je yoga vertalen als een weg naar het Goddelijke in jezelf. Een weg naar het Goddelijke in jezelf kan ook de weg van “heel worden” zijn. Het “heel worden” betekent: Lichaam, geest en ziel in balans brengen. Hierdoor wordt yoga beoefenen een geestelijke weg, gekoppeld aan het lichaam. Yoga beoefenen is aan jouw leven werken en betekent een proces van verandering toestaan. Deze veranderingen kunnen divers zijn,

veel gehoorde uitspraken van mensen zijn:

  • Ik zit niet lekker in mijn vel.
  • Ik heb geestelijke en /of lichamelijke klachten en daar wil ik vanaf.

Om van klachten af te komen is er vanzelfsprekend verandering nodig.

 

Ons lichaam begrijpen, voeden, trainen en rustgeven vergt tijdIs deze tijd er nog?????
Vaak nemen we de tijd pas weer als het lichaam klachten gaat geven.

 

Echt yoga beoefenen zit in de wijze waarop je de oefening uitvoert. Het belangrijkste is, het leren voelen, leren verwoorden, feedback krijgen en daardoor stap voor stap inzicht verwerven.
Kleine subtiele oefeningen zijn zeker zo werkzaam als de gebruikelijke lichaamshoudingen (asana’s). Belangrijk is dat men in aandacht blijft volgen wat er in het lichaam gebeurt en daarna de tijd neemt om naar het verhaal van het lichaam te luisteren. Voor degene die zich dat “eigen” kan maken, zal er een wereld van verwondering en bewondering opengaan.
Het lichaam is een geweldig instrument met eigen mogelijkheden en een subtiele klankkleur. Het geeft kleur aan jouw leven.

Lichaamsbewustzijn opbouwen is je weer verbinden met het leven en jouw specifieke levensopdracht. Dat betekent van overleven naar leven.
Als deze manier van oefenen gekoppeld wordt aan het Stilzitten, ook wel meditatie genoemd, zal geleidelijk het inzicht toenemen in de werking van jouw denkinstrument, waar belemmerde overtuigingen zichtbaar kunnen worden. Mentale vermogens hebben ons veel kennis gebracht, maar ze beperken ons ook. Ons ontwikkelde intellect brengt ons voortdurend rond malende gedachten die het pure ervaren in de weg staan. Iedere gedachte (waarmee een verbinding plaats vindt) is een vibratie en frequentie die invloed uitoefent op het geheugen van de lichaamscellen.
Pijn en emoties die niet erkent worden, slaan op in de lichaamscellen en geeft stress, wat invloed heeft op het functioneren van het lichaam. Deze stress geeft een overlevingspatroon die vaak al jaren meegaat en zorgt voor ondermijning wat meestal een onbewust proces is. Deze ondermijning resulteert vaak in uiteenlopende klachten.
Beoefen je de weg van yoga dan werkt het via de weg van onbewust naar bewust.
Het zelf genezend vermogen en jouw eigen autoriteit worden geactiveerd.

`Investeren in een kalme geest, is investeren in gezondheid en geluk`
Dalai Lama


Stress vormt een van de belangrijkste ziektefactoren!

Stress heeft invloed op het communicatie systeem van het lichaam.
Dit zijn het zenuwstelsel en het endocriene stelsel (hormonen).
Als deze communicatie systemen te veel belast worden door stress, oud zeer, trauma en belemmerde overtuigingen ontstaat er spanning.
Spanning zorgt dat het lichaam gericht is op overleven. Het verbruikt dan zijn energiereserves en zet alle uitscheidings-en regenereerde processen op een laag pitje. Hoe erger de stress, hoe minder de uitscheiding. Pas wanneer we ontspannen en geregeld gevoelens van blijdschap, vreugde, dankbaarheid en innerlijke vrede toelaten, schakelt het lichaam over op regeneratie en worden alle uitscheidingsprocessen weer geïntensiveerd en zullen alle lichaamscellen gezond blijven(worden) en gekoppeld met een goede ademhaling goed voorzien blijven van zuurstof.
Een belangrijk gegeven bij verkeerde celdeling.

 

“Trauma is geen psychologisch maar in eerste instantie een biologisch verschijnsel.

Door de taal van ons lichaam te leren spreken kunnen we ons lichaam helpen zichzelf te genezen.”

volgens Dr.Peter A. Levine

 

Het oefenen met het lichaam en het observeren van de oefeningen bouwt lichaamsbewustzijn op, deze lichaamsbewustzijn helpt om de veerkracht van het zenuwstelsel  te herstellen zodat de overweldigende ervaring van een trauma kan ontladen waardoor spanning kan veranderen in ontspanning.
In mijn praktijk werk ik ook met kringspieroefeningen die door de kleine spierbewegingen een verreikend en verrijkend effect hebben in het hele lichaam, waardoor bovenstaande communicatiesystemen van het lichaam ontlast worden. Het verreikende aspect is terug te zien in het feit dat je met oogoefeningen je bekkenbodem kunt trainen zodat je incontinentie- en verzakkingsklachten kunt herstellen. Het verrijkende effect is terug te zien in het hebben van een goed functionerend lichaam, zodat er meer ruimte komt voor levensvreugde en levensgeluk.


Tussen de eerste inademing en de laatste uitademing zijn er een belangrijke vragen.

 

Wie ben ik
Wat is echt
Wat is liefde

Als deze vragen ontstaan en als er lichamelijke en/of geestelijke klachten zijn kun je goed terecht in mijn praktijk.
Voor goede, deskundige en persoonlijke aandacht wordt er gewerkt in kleine groepjes

Prijzenlijst
Yoga:€36,- per maand (vier lessen), via Zoom €38,- per maand
Zwangerschapsyoga:€36,- p.m. (vier lessen).
Kinderyoga:€100,- per kwartaal.
Mandala:Afhankelijk van de afspraak word de prijs bepaald.
Tekentherapie:€75,- per uur (inclusief materiaal). Dit kan vergoed worden door uw verzekeraar
Cre-ga:€70,- per maand (2 bijeenkomsten van 2 uur inclusief materiaal).
Numerologie:€60,- per consult.
Kleurocopie:€60,- per consult.