Terug naar Zwangerschapsyoga

Nazwangerschapsyoga/Babymassage:

Babymassage is een goede aanvulling na de zwangerschapsyoga.

Als de baby geboren is in een nieuwe wereld, mist hij/zij jouw adembeweging en de bewegingen van het moederlichaam. De baby is in een nieuwe wereld gekomen, het veilige en het vertrouwde van de baarmoeder is weg. Afhankelijk van het verloop van de geboorte en in het contact blijven met de moeder ervaart de baby de nieuwe wereld als veilig of onveilig. Het eerste wat de baby zelfstandig doet is ademen, wat uit een reflex ontstaat. Het babylichaampje wordt in leven gebracht, de baby raakt verbonden met de buitenwereld. Deze buitenwereld wordt als niet prettig ervaren zonder de aanwezigheid van de moeder en ook van de vader afhankelijk hoe hij betrokken is geweest in de zwangerschap. Het lichaamscontact is heel belangrijk voor de baby. Baby’s hebben behoefte aan melk zeer zeker, maar de behoefte om liefdevol gekoesterd en gestreeld te worden is net zo groot. Worden gedragen, gewiegd, gestreeld, vastgehouden, gemasseerd horen bij een goede ontwikkeling en opvoeding van kleine kinderen.
Bij baby’s is de huid van primair belang, zij is het eerste zintuig en daar kunnen we bij massage gebruik van maken ….

 

Aanraking is de bron van communicatie, tast is beweging, de moeder der zintuigen

 

Door de aanraking komt het kind goed in z’n lichaam te zitten, waardoor de baby zijn of haar bestaansrecht gaat voelen. De baby gaat voelen dat hij er mag zijn. Als de baby goed aangeraakt wordt, wordt het immuunsysteem verbeterd. De huid wordt gestimuleerd tijdens de massage, het contact wordt gemaakt vanuit liefdevolle aandacht. De liefdevolle aandacht van de moeder wordt gedragen als de moeder ook weer goed in balans is.
Door de zwangerschap en de bevalling wordt er een behoorlijke uitrekking gevraagd van de basis(bekkenbodem en buik) van het moederlichaam. Dit is een belangrijk dragend gebied, wat helaas nooit helemaal meer herstelt zoals het voordien was. De zwakte die er blijft betekent dat de moeder onnodige energie kwijt raakt, wat ze zo goed kan gebruiken voor de baby. Mijn gedachte is dat als de moeder weer goed herstelt, dit automatisch ten goede komt aan de baby. Als de moeder onnodige energie kwijt blijft raken zal zij op een gegeven moment sneller vermoeid en geïrriteerd raken, wat nooit ten goede komt aan de baby.

 

Vanuit deze gedachte heb ik de Nazwangerschapsyoga opgezet voor de moeder.

 

Deze cursus bestaat uit 8 lessen met de volgende aspecten:
1.    lichamelijk aspect
2.    geestelijk aspect
3.    babymassage.

 

1: Het lichamelijke aspect is het herstel van het moederlichaam d.m.v. een goede opbouw van de basisspierspanning en vandaaruit naar buikspierversterkende oefeningen. Dit is belangrijk om rug- nek- en schouderklachten te voorkomen. Zeker nu je fysiek zwaarder belast wordt. De opbouw van deze basisspierspanning wordt gekoppeld aan het bekkenbodemgebied waarbij er ook gewerkt wordt met kringspieroefeningen. Dit om verzakking- en incontinentieklachten te voorkomen. Het goed ademen staat hier centraal in om het geheel ontspannen uit te kunnen voeren.

 

2: Het geestelijke aspect is om gevoelens die je ontmoet door het moederschap een plek te geven. Doordat je moeder bent geworden is het leven niet meer zoals ervoor. Het stilzitten geeft hier alle ruimte voor en door het gesprek nadien, vindt het zijn eigen plek.

 

3: Babymassage gaat volgens de Shantala methode. Deze massagetechniek is eenvoudig aan te leren in een les. Daarna kun je het thuis in je eigen omgeving en eigen ritme het verder zelf

Prijzenlijst
Yoga:€38,- per maand (vier lessen), via Zoom €40,- per maand
Zwangerschapsyoga:€38,- p.m. (vier lessen).
Kinderyoga:€100,- per kwartaal.
Mandala:Afhankelijk van de afspraak word de prijs bepaald.
Tekentherapie:€75,- per uur (inclusief materiaal). Dit kan vergoed worden door uw verzekeraar
Cre-ga:€75,- per maand (2 bijeenkomsten van 2 uur inclusief materiaal).
Numerologie:€60,- per consult.
Kleurocopie:€60,- per consult.